събота, 16 април 2011 г.

Великденски козунак

Продукти:
* 500 гр. брашно
* 100 гр. масло
* 150 мл мляко
* 3 яйца
* 150 гр. захар
* 2 ч.л суха мая
* мандарина
* ванилия * стафиди * ром * сол                                                         
Приготвяне:
Накисваме шепа стафиди в купичка с ром. Разбиваме яйцата и захарта. Стопляме прясното мляко на котлона и отделно разтопяваме маслото. Замесваме тесто с маята, брашното, щипка сол, разбитите яйца със захарта, млякото, маслото, настърганата кора от мандарина и ванилията. Козунакът трябва да премеси поне 7 пъти. Тестото се оставя да втаса за около 30 минути на топло. Когато втаса се разделя на 3 топчета, всяко топче се разтегля на плитка и се заплита. Козунакът се намазва с 1 жълтък и се поръсва със захар и се оставя да втаса втори път за 30 минути. Козунакът е втасал хубаво, когато увеличи размера си двойно. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 45 минути.