събота, 8 декември 2012 г.

СНЕЖИНКИ – БАЛЕРИНКИ


Идеята е взета от www.deviatsia.livejournal.com. Използват се листове А4 за принтер (тялото може да е от по-дебел картон, за да не се изкривява).


 Това е начинът, по който се нагъва квадратния лист, за да се изреже от него снежинката – поличка.
Това са шаблоните, по които са изрязвани поличките на балеринките.


Подготвили сме и шаблоните на самите балеринки. Отварят се в PDF format.

http://krokotak.com/2012/11/snezhinki-balerinki-za-sratchni-mayki/

неделя, 2 декември 2012 г.

Предпразнично..... сладки и бисквити

Необичайни сладки

Японският артист, по известен с псевдонима си  “Cookie Boy” създава уникални сладки под формата на животинки или други подобни обекти. Тези чудесни сладкарски произведения се правят по специални поводи като рождени дни, юбилеи или сватби.


 http://uhaaa.com/top-10-snimki-na-denya-neobichayni-sladki


Какаови бисквити


 Продукти:
  • 1 ч ч брашно
  • 1/2 ч ч пудра захар
  • 1/4 ч ч тъмно какао
  • 1/2 ч ч масло нарязано на малки парчета
  • 1-2 капки ванилова есенция 
  • щипка сол
  • около 60 – 70 г бял шоколад за украса
Брашното се пресява със захарта, какаото и солта. Разбърква за да се смесята хубаво продуктите.  Добавя се нарязаното масло и ванилията. Омесва се гладко тесто, което се оформя на малка топка. Покрива се фолио и се поставя за 2 часа в хладилник.
Върху набрашнен плот тестото се разточва на тънка кора. Изрязват се различни формички. Подреждат се в тава покрита с хартия за печене. Пекат се на 170- 180 С до готовност.
Шоколада се начупва на парченца. Разтапя с 1 ч л масло на водна баня и се украсяват бисквитките. Готовите бисквитки могат да се съхраняват затворени в метална кутия до 3-4 дни.

 http://vicktory.wordpress.com/2008/12/page/2/

Солената храна понижава нивата на хормоните на стреса

 

В проучване на учени от Синсинати, публикувано в сп. “Джърнъл ъв неуросайънс”, се прави най-неочакван извод по отношение на солта.
Оказва се, че солената храна понижава нивата на хормоните на стреса и повишава това на окситоцина, който участва в чувството за обич и интереса към социалните връзки.
Първоначално ефектът бил наблюдаван от бармани - гневни клиенти налитали на солено мезе като чипс или пържени картофки.
Учените от Синсинати направили експеримент с плъхове и открили, че реакцията им в напрегната ситуация зависи от това дали са яли солена храна. Тези с по-високо ниво на солта в кръвта показали по-ниска активност на области в мозъка, свързани със стреса.
Освен това изпитвали и по-малко страх в контактите с околните.

http://www.hrani.bg/articles/view/7/1091