500 гр брашно (+още малко за доомесване, ако тестото е меко)
110 гр прясно мляко
20 гр прясна мая (7 гр. суха)
150 гр захар
75 гр масло
3 бр яйца + 1 белтък (жълтъкът е за намазване)
сол(не е задължително)
1 бр ванилия
масло за намазване на тавата
захар на пясък за поръсване
Начин на приготвяне:
Маята смесваме с няколко супени лъжици затоплено мляко, 1-2 с.л. брашно и щипка захар. Оставяме на топло (за около 10-15 минути), за да шупне, след това я замесваме с още малко брашно и затоплено мляко и отново я оставяме на топло да шупне. Пресяваме брашното и правим на средата "кладенче". Разбиваме яйцата и ги смесваме с прясното мляко и захарта. Тази смес я прибавяме на части към брашното като бъркаме с ръка. После прибавяме шупналата мая. Докато месим, мажем ръцете си с разтопеното краве масло - така постепенно тестото поема цялото количество. Когато козуначеното тесто поеме цялото количество мазнина, завиваме го с кърпа и го оставяме на топло (до камината, върху парното, пред електрическа печка), за да втаса. След около половин час го месим пак с намаслени ръце и тогава прибавяме пожелание стафиди, портокалова кора, орехи, локум или каквото ни роди фантазията.
Разделяме тестото на части според формите за печене (моята форма е 25/10 см). Всяка част разделяме на 3 и сплитаме плитки-те, като в центъра на всяка плитка намазваме шипков мармалад - първоначално леко приплесваме плитката, слагаме мармалада и покриваме. Получава се нещо като тръбичка, в чийто център има мармалад. Така оформените рула трябва да заемат половината от височината на формата, в която ги слагаме, след което ги намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар. Оставяме така приготвените козунаци още веднъж да втасат на топло - аз ги слагам на 50 градуса във фурната за 25-30 минути, след което превключвам на 180 градуса.
От тази доза направих две козуначени рула.
Разделяме тестото на части според формите за печене (моята форма е 25/10 см). Всяка част разделяме на 3 и сплитаме плитки-те, като в центъра на всяка плитка намазваме шипков мармалад - първоначално леко приплесваме плитката, слагаме мармалада и покриваме. Получава се нещо като тръбичка, в чийто център има мармалад. Така оформените рула трябва да заемат половината от височината на формата, в която ги слагаме, след което ги намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар. Оставяме така приготвените козунаци още веднъж да втасат на топло - аз ги слагам на 50 градуса във фурната за 25-30 минути, след което превключвам на 180 градуса.
От тази доза направих две козуначени рула.