сряда, 13 август 2014 г.

Имамбаялдъ

Имамбаялдъ е традиционно ястие от турската кухня, което е свързано с много легенди. Една от тях разказва, че мохамеданският духовник Имам припаднал от възхищение когато за пръв път опитал това ястие.
Преди да ви споделим рецептата за имамбаялдъ ще ви разкажем още една легенда. Друга приказка за това турско ястие разказва, че свещеник се оженил за дъщерята на търговец на маслиново масло. Нейната зестра се състояла от дванадесет буркана от най-добрия зехтин, с който тя всяка вечер приготвяла патладжан, варен в този зехтин и с домати и лук. На тринадесетия ден, нямало патладжанено ястие на масата. След като получил информацията, че няма повече зехтин, имамът припаднал!

Съставки:

4 средни патладжана
4 средни глави лук
4 скилидки чесън
6 средно големи, узрели, обелени домата
100 мл зехтин
5-6 с.л. нарязан магданоз
3 с.л. захар
5 с.л. пресен лимонов сок
сол
пипер
зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
    В голяма тенджера с вряща вода, бланширайте патладжаните за 7-8 минути, след което ги отцедете и подсушете. Леко запържете лука със зехтин, добавете счукания чесън и обелените, нарязани на кубчета домати. Всичко задушете за 10 минути, а накрая изсипете нарязания магданоз. Срежете патладжаните на половина и извадете малко от вътрешността им. Нарежете вътрешността, смесете я със зеленчуците, подправете на вкус с лимонов сок и подправки. Половинките патладжан напълнете с плънка, полейте с останалия зехтин и поставете във фурната. Печете 45 минути при температура 180 C°.
       http://www.gotvetesmen.com/top/recepti-s-patladjani/recipe_786.php?name=Imam-Bayalda