В проучване на учени от Синсинати, публикувано в сп. “Джърнъл ъв неуросайънс”, се прави най-неочакван извод по отношение на солта.
Оказва се, че солената храна понижава нивата на хормоните на стреса и повишава това на окситоцина, който участва в чувството за обич и интереса към социалните връзки.
Първоначално ефектът бил наблюдаван от бармани - гневни клиенти налитали на солено мезе като чипс или пържени картофки.
Учените от Синсинати направили експеримент с плъхове и открили, че
реакцията им в напрегната ситуация зависи от това дали са яли солена храна. Тези с по-високо ниво на солта в кръвта показали по-ниска активност на области в мозъка, свързани със стреса.
Освен това изпитвали и по-малко страх в контактите с околните.
http://www.hrani.bg/articles/view/7/1091