По оригиналната рецепта:
3а тестото:
180гр брашно
15гр (1с.л) захар
115гр студено масло
1/2ч. л сол
30-60мл почти ледено студена вода
3а пълнежа:
250-300гр Mincemeat
Приготвяне на сладките:
Най-напред се смесват сухите съставки (пресяване). Добавя се маслото,
нарязано на малки кубчета и за бързо/кратко (15-30секунди) се омесва в
миксер/робот - е идеалния вариант. Прибавя се водата, на части, за да се
види колко точно и поеме само необходимото количество до меко тесто.
Миксира се за минута. Тестото се завива в свежо фолио и остава в
хладилник за половин-един час. Изважда се на малки части (ако дозата е
по-голяма) и се разточва с дебелина около 0,5см. Изрязват се кръгчета с
диаметър малко по-голям (с около 2см) от дъното на мъфинените формички и
същия брой звездички. Формите се намазват с масло и във всяка се
поставя кръгче. Пълнят се с пълнеж (с по 1-2ч.л) и 'захлупват' със
звездичка. Пекат се на 200°C, 10-15мин.
http://dimitranas.blogspot.com/2009/01/mincemeat_5597.html
Линцерови сладки
Линцерови сладки
Продукти:
500 г брашно
250 г краве масло
200 г пудра захар
фино настъргана кора от 1 лимон
3- жълтъка или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
1 ампула есенция бадем
за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
пудра захар за поръсване
Приготвяне на сладките:
250 г краве масло
200 г пудра захар
фино настъргана кора от 1 лимон
3- жълтъка или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
1 ампула есенция бадем
за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
пудра захар за поръсване
Приготвяне на сладките:
Пресяваме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата.
Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата.
По желание прибавяме лимонената кора.
Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да
отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място
(хладилник).
Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), прибавете още един жълтък.
Преди печене се разточва кора - 0,5 см дебела и се изрязват различни формички - най-добре е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълна, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата.
Много внимавайте да не ги прегорите (особено ако са разточени по-тънко има такава опасност).
Пекат се на около 170 С до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.
Преди печене се разточва кора - 0,5 см дебела и се изрязват различни формички - най-добре е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълна, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата.
Много внимавайте да не ги прегорите (особено ако са разточени по-тънко има такава опасност).
Пекат се на около 170 С до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.
Линцеровите сладки седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар.