вторник, 25 декември 2012 г.

Цветна кокосова крем супа от моркови


Снимка: Списание "Меню"

                      Необходими продукти за 4 порции
  • 2 с. л. олио
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 500 г моркови, обелени и нарязани на кръгчета
  • 500 г целина, обелена и нарязана на кубчета
  • 3 ч. ч. зеленчуков бульон
  • 2 с. л. кокосова сметана
  • 100 г пресен или замразен спанак
  •  сок от лимон на вкус
  • ½ нар
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  •  индийско орехче на вкус
                  Начин на приготвяне:

1.Олиото се загрява и в него се слага да се задуши лукът за 5 мин. на умерен огън. Прибавят се морковите и целината. Разбъркват се минута-две и се заливат с бульона. Варят се, докато омекнат. 
2.Отделя се 1/3 от супата, към нея се добавя спанакът, оставя се 1-2 мин. на огъня и се пасира. Пасира се и другата част от супата, като се добавя сметаната. Подправя се на вкус със сол, пипер, лимонов сок и индийско орехче. 
3.Супата се сервира в купички, като с оранжевата и зелената смес се правят различни фигури. Доукрасяват се с капки кокосова сметана и зърна от нар.
                
                   Украса: 

1.Спаначената смес се излива с каничка на линия в средата на супата. 
2.С помощта на дървена пръчица или шиш от зелената смес се изтеглят черти в двете посоки, оформени като клони на елха. Посоката е отвътре навън. 
3.Същото действие се повтаря по протежение на цялата линия. 
4.С лъжичка се нанасят точици сметана, наподобяващи снежинки. 
5.Доукрасява се със зрънца от нас като коледна украса и нарязан копър за игличките.
Вариации:
Направете супата с тиква вместо с моркови.
Галерия