петък, 23 септември 2011 г.

Рачел

Продукти :
Плодове - общо количество 1,5 кг. ( тиква, сушени сини сливи без костилка, стафиди)
Захар - 1 кг.
Орехи - 300 гр.
Лимонтузу - 2 ч.л.

Приготвяне :
Тиквата се обелва и нарязва на малки кубчета. Накисва се във варов разтвор за 2-3 часа (на 3 литра вода, 90 гр. гасена вар). След това тиквата се изплаква много обилно под течаща вода, а аз даже я накисвам и сменявам още 2-3 чисти води за по сигурно.
След това плодовете се редят във висока тенджера, върху тях се посипва захарта и се заливат с вода, която почти ги покрива. Вари се до сгъстяване на сиропа. Малко преди да свалите тенджерата от огъня се добавят орехите и лимонената киселина.
Готовият рачел се насипва още горещ в затоплени бурканчета, които се обръщат с капачката надолу за една нощ.