четвъртък, 23 юни 2011 г.

Шоколадово - кокосови кифлички

Продукти:
250 мл прясно мляко
7 гр инстантна/суха/ мая
2 с. л. захар.
За тестото:
Около 1 кг брашно
3 яйца
200 мл олио
4 с. л. какао на прах
150 гр кокосови стърготини.
За сиропа:
500 мл вода
500 гр захар
                                              2 пакетчета ванилена захар.
Приготвяне:
В чаша от 500 мл. поставяме млякото, маята и захарта.
Разбъркваме и оставяме да удвои обема си.
Приготвяне на тестото:
В купа разбиваме с миксер яйцата.
Добавяме олиото на части при непрекъснато бъркане.
Смесваме сместа с маята и млякото и разбъркваме добре.
Разделяме тази смес на две равни части.
В едната добавяме какаото, а в другата кокосовите стърготини.
Във всяка от двете части добавяме по толкова брашно, че да се замеси средно меко тесто.
Омесваме хубаво двете теста по отделно.
Слагаме в купи, покриваме с найлоново фолио и оставяме да почине и да се "отпусне" тестото.
Всяко от тестото разделяме на по две части, общо 4 еднакви топчета.
Разточваме какаова кора с дебелина 3-4 мм.
След това разточваме кокосовата кора със същата дебелина и прехвърляме върху какаовата.
Внимателно разточваме леко двете кори заедно, за да се слепят.
Разрязваме на 12 части и навиваме кифличките като започнем от широката към тясната част.
По същия начин процедираме и с другите две теста.
Слагаме в намаслена форма и печем в предварително загрята на 170*С фурна за 15-20 мин.
От водата, захарта и ванилията сваряваме сироп малко по-рядък от този за баклава или като за баклава.
Когато кифличките са готови охлаждаме и правим на дъното дупки с вилица.
Заливаме с горещ сироп и оставяме за една нощ.
През дупките направени с вилица ще се напоят достатъчно добре със сироп. Сервираме напълно охладени.