събота, 21 декември 2013 г.

Коледни сладки

Английски коледни сладки - mincemeat-cookies 

По оригиналната рецепта:
3а тестото:
180гр брашно
15гр (1с.л) захар
115гр студено масло
1/2ч. л сол
30-60мл почти ледено студена вода
3а пълнежа:
250-300гр Mincemeat

Приготвяне на сладките:

Най-напред се смесват сухите съставки (пресяване). Добавя се маслото, нарязано на малки кубчета и за бързо/кратко (15-30секунди) се омесва в миксер/робот - е идеалния вариант. Прибавя се водата, на части, за да се види колко точно и поеме само необходимото количество до меко тесто. Миксира се за минута. Тестото се завива в свежо фолио и остава в хладилник за половин-един час. Изважда се на малки части (ако дозата е по-голяма) и се разточва с дебелина около 0,5см. Изрязват се кръгчета с диаметър малко по-голям (с около 2см) от дъното на мъфинените формички и същия брой звездички. Формите се намазват с масло и във всяка се поставя кръгче. Пълнят се с пълнеж (с по 1-2ч.л) и 'захлупват' със звездичка. Пекат се на 200°C, 10-15мин.
 http://dimitranas.blogspot.com/2009/01/mincemeat_5597.html

Линцерови сладки
Продукти:
500 г брашно
250 г краве масло
200 г пудра захар
фино настъргана кора от 1 лимон
3- жълтъка или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
1 ампула есенция бадем
за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
пудра захар за поръсване

Приготвяне на сладките:
Пресяваме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата.
Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата.
По желание прибавяме лимонената кора.
Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място (хладилник).
Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), прибавете още един жълтък.
Преди печене се разточва кора - 0,5 см дебела и се изрязват различни формички - най-добре е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълна, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата.
Много внимавайте да не ги прегорите (особено ако са разточени по-тънко има такава опасност).
Пекат се на около 170 С до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.
Линцеровите сладки седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар.

петък, 20 декември 2013 г.

Весела история

Шестгодишната Хелга Хилтунен от Финландия преди Коледа написала писмо до Бог, с молба да й подари 100 финландски марки, за да си купи сама подаръци. Във Финландия съществувал закон, според който писма с неправилен адрес могат да бъдат отваряни само от президента на страната. Така писмото до "господин Бог" било прочетено от Урхо Кекконен, президент на Финландия от 1956 до 1981 година. Кекконен решил... да изпълни молбата, но сметнал, че на малкото момиченце са достатъчни и 50 марки. Разпоредил да й занесат парите и писмо "от Бог" с президентския автомобил. Скоро след това в администрацията на президентството пристигнало ново писмо от Хелга - до "господин Бог". В него тя благодарила и описала как съседите от цялата улица се събрали пред дома й, изумени от президентския кортеж. В края на писмото тя помолила Бог никога повече да не предава пари чрез президента, защото той крадял половината от тях.

неделя, 15 декември 2013 г.

В Израел откриха най-старата винарна на 3700 години

Група международни археолози разкри най-древната винарна. Тя се намира в Близкия изток и е на 3700 години.
При провеждането на разкопки на територията на древния ханаански град Тел Кабри в Израел, археолозите се натъкват на 40 еднометрови глинени делви. В тях е имало по 13 литра силно и сладко вино. Находката е ненадмината и се датира на 3700 години.
Проведеният анализ на органичните вещества, полепнали по стените на глинените делви, показва, че древните производители на вино от Тел Кабри са добавяли към напитката мед, мента, канела и дори кедрова смола. Подобен на този състав имат само лекарствените вина, използвани в древен Египет.
Рецептата, която древните жители на района са използвали за производството на напитката, била строго определена. Това показва наличието на строг контрол, какъвто може да се очаква единствено от двореца.  
В откритите делви се открива червено вино, но учените смятат, че по всяка вероятност е имало и бяло. Експертът по древното производство на вино Патрик Макгавърн от университета на Пенсилвания казва, че откритието хвърля нова светлина върху развитието на този вид производство в древен Ханаан.  
Спрямо него става ясно, че именно оттам виното се е разпространило по-късно в Египет и Средиземноморския район. Разкопките на древната винарна ще продължат през 2015 година.
 

У нас съвсем наскоро също бе разкрита винарна. Тя се намира в Несебър и е на 2 500 г. В морския град, в северната част на полуострова, е разкрит склад за амфори. В него са открити 30 съда, използвани в Античността основно за пренасяне на вино.
Те са обърнати с гърлата надолу, правилно наредени и складирани. Донесени са от най-прочутите винопроизводители – от островите Хиос, Лесбос, Тасос.
На проучваното място имало две постройки, разрушени през времето. Дълбокият и подземен зимник обаче бил запазен. Именно в него са складирани амфорите. По този начин се документира най-ранното застрояване на полуострова, отнесено към 5 в. пр. Христа.
Това е времето непосредствено след гръцката колонизация и създаването на Месамбрия като гръцка колония. Това показва, че градът е бил важен търговски център.